« takaisin

Sydänyhteyttä läsnäolosta

  • Aika: 9.-11.12.2016
  • Paikka: Heponiemi, Karjalohja
  • Ohjaajat: Henri Järvinen & Kaisa Kurne

Sydänyhteyttä läsnäolosta –retriitissä pysähdytään kuulemaan sisäistä hiljaisuutta ja viisautta, joista sydämen tietoisuus ja voima nousevat. Itämaisen ja länsimaisen viisauden, kristillisen mystiikan, meditaation, joogan, kehotietoisuutta ja hyväksymistä lisäävien harjoitteiden, hiljaisen yhteyden ja oman työstämisen kautta vahvistetaan sydänyhteyttä ja herätellään universaalia rakastamista, myötätuntoa ja anteeksiannon kykyä niin suhteessa itseen kuin toisiinkin. Tietoisesta sydämen läsnäolosta löydät tilaa ja luottamusta päästää irti turhista jännitteistä ja havahtua hyväksyvään rakkauteen, jossa elämä virtaa lempeästi pakottamatta. Konkreettisemmalla tasolla viikonlopun aikana työstetään ihmisen suhdetta itseen, perheeseen, ystäviin ja muihin läheisiin, lähimmäisiin ja luontoon. Teemoina ovat rakkauden kaipuu, havahtuminen jo olemassa olevaan hyvään ja kauniiseen, itsen ja toisten hyväksyminen kaikessa vajavaisuudessa ja sydämen läsnäolosta käsin eläminen.

Retriitti soveltuu kaikille lempeästä läsnäolosta, sydänyhteydestä, itsetuntemuksesta, rakkaudesta ja ihmissuhteista kiinnostuneille. Retriitti ammentaa mm. kristilliseen, sosiologiseen, buddhalaiseen ja hindulaiseen perinteeseen liittyvistä ajatuksista, eikä edellytä mitään tiettyä elämänkatsomusta. Tavoitteena on oman itsen avautuminen sydänyhteyteen ja rakastavaan läsnäoloon elämässä. Retriitin arvoina ovat luottamuksellisuus ja yksilöllisyyden kunnioitus.

Retriitti pidetään hiljentymiseen tarkoitetussa Heponiemen Hiljaisuuden keskuksessa (https://www.hdl.fi/fi/heponiemi), joka sijaitsee upeassa luonnonympäristössä Karjalohjalla 83 km Helsingistä (ilmoituksen kuva on otettu viime vuoden retriitiltä samaan aikaan). Retriitin järjestävät yhteistyössä Hiljainentila.fi ja Kasvutahto Oy. 

Retriitissä kanssasi kristilliseen mystiikkaan ja meditaatioperinteeseen perehtynyt pastori ja hengellinen ohjaaja Henri Järvinen sekä ihmisten elämäntarinoihin, -muutoksiin ja sydämen viisauteen suuntautunut sosiologi, elämäntaidon ohjaaja ja joogaopettaja (RYT 200) Kaisa Kuurne. Ohjaajat ovat retriitissä sydämellään läsnä, voit viikonlopun aikana lähestyä heitä niin henkisissä kuin oman elämäsi ajankohtaisissa kysymyksissä. 

Lisätietoa ohjaajista löydät http://henrijarvinen.weebly.com/kuka.html sekä www.kasvutahto.fi/tekijat.

Palautteita viime vuoden vastaavalta retriitiltä:

"Retriittiin liittyvä hiljaisuus oli itselleni äärettömän terapeuttista.  Omalta osaltani tilannetta ehkä helpotti se, että päivät jakautuivat hiljaisuuteen ja ohjattuihin keskusteluihin, meditaatiosessioihin ja joogaharjoituksiin.  Tuli olo, että tätä voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Ohjaajat tasapainoilivat hienosti itämaisten filosofioiden ja kristillisen filosofian välillä.  En usko, että kukaan jäi viestistä osattomaksi ja ohjelma salli osallistujien mahdollisesti erilaiset maailmankatsomukset. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, sielu lepää ja ajatukset virtaavat.  Mielessäni oli suuri kiitollisuus teille kaikille.  Myös itselleni. Mieltäni hiertänyt aihe tuli ratkaistuksi – tai ainakin löysin varmuuden sen toteuttamiseksi.  Tästä on hyvä jatkaa ja olen myös jatkanut.  Nämä pari viikkoa olen kulkenut täysin eri tahtiin.  Levollisuus tuo voimia, millä jaksaa.  Levollisuus vie myös asioita eteenpäin, eikä edes tarvitse jaksaa.  Kyllä elämä kantaa."

- Viime vuoden retriittiin osallistunut mies

 

"Koin erittäin tärkeäksi, että kukin sai olla retriitissä oma itsensä, uskoen tai ollen uskomatta. 

"Paikka oli ihana ja rauhoittava, hiljentävä. Ruoat oli hyviä ja sitä todellakin oli tarpeeksi! Yöpyminen yhden hengen huoneissa oli mukavaa, koska se oli luonnollisesti myös tila hiljentyä ja rauhoittua. Ympäröivä luonto syksyn paljaudessaan oli pysäyttävä. 

Yhteiset työskentelyt olivat antoisia. Ohjatut meditaatiot olivat jälleen (samoin kuin aikaisemmallakin retriitillä) ihania ja rauhoittavia. Yhteisesti sovitut hiljaiset hetket ja tilat olivat erittäin tärkeitä ja oli rauhoittavaa tietää, että halutessani saan olla yksin, hiljaa eikä minun tarvitse ottaa kontaktia kehenkään (ja silloin se luontevimmin tapahtuukin!). 

Ohjatut meditaatiot olivat ihania ja rauhoittavia. Yhteisesti sovitut hiljaiset hetket ja tilat olivat erittäin tärkeitä ja oli rauhoittavaa tietää, että halutessani saan olla yksin, hiljaa eikä minun tarvitse ottaa kontaktia kehenkään (ja silloin se luontevimmin tapahtuukin!).  Koko retriitistä jäi vahvasti iloinen, rauhallinen olo ja halu tehdä hyvää ja osoittaa rakkaudellisuutta ympäröivään maailmaan."

- Viime vuoden retriittiin osallistunut nainen

 

"Pidin siitä, että retriitissä sai olla oma itsensä, jokaisen tapaa olla ja jakaa kunnioitettiin. Missään vaiheessa ei tullut tunnetta, että olisi pitänyt olla jotain muuta kuin on, jakaa enempää kuin tuntui luontevalta. Tästä suuri kiitos teille retriitin vetäjinä. Kaipasin elämääni hiljentymistä oman ihmisyyden äärelle, jotta kuulisin taas sydäntäni - yhteys joka vaikeiden elämänvaiheiden jäljiltä oli kadoksissa. Hiljaisuuteen tai uskonnollisuuteen painottuvat retriitit eivät kuitenkaan tuntuneet omalta, joita tuntui olevan enemmän tarjolla. Tällainen laaja-alaisesti hengellisyyden äärelle hiljentyminen, tärkeitä aiheita ohjatusti käsitellen tuntui erinomaiselta konseptilta nykypäivään. Ryhmäkokoamme pidin myös sopivana. Pidin myös siitä, että muutama tehtävä oli jakaa käsiteltävänä olevaa aihetta parin kanssa, se sopi minulle paremmin kuin ryhmässä jakaminen. Samalla kohtasi toisen ryhmäläisen paljon läheisemmällä tasolla kuin koko ryhmän kanssa jaetuissa tehtävissä. Heponiemi paikkana oli sopivalla etäisyydellä Helsingistä, ei liian kaukana. Kappeli oli ihastuttava, hienoa kun saimme hiljentyä siellä meditaatioon ja joogaan. Ympäröivä luonto oli myös inspiroiva. Sain retriitistä enemmän kuin uskalsin odottaa: rauhaa, lepoa, mielekkäitä filosofisia keskusteluita ja jakamista, yhdessäoloa sekä hiljaa että keskustellen ja ylläpidon koko viikonlopuksi. Oli juhlaa päästä valmiiseen pöytään monta kertaa päivässä, joku muu huolehti ruokahuollosta - ruoka oli erittäin maukasta ja hyvin aikataulutettu."

- Viime vuoden retriittiin osallistunut nainen

Ks. myös Marika Rosenborgin palaute, josta hän kirjoitti blogiinsa: http://suhteellistajasuhteetonta.blogspot.fi/2015/12/tulin-tanaan-rakkauden-polku.html

Hinta

Retriitin hinta on 350 € / 250 € (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset). Hinta pitää sisällään ohjelman, täysihoidon sekä majoittumisen omassa huoneessa, jossa on oma wc ja suihku. Saapuminen Heponiemeen Karjalohjalle pe noin klo 17 ja retriitin päätös su noin klo 14. Retriitti on mahdollista maksaa yhdessä tai kahdessa erässä. 

Ilmoittautuminen

Juuri sinä olet taustaan, elämänkatsomukseen, ikään ja sukupuoleen katsomatta lämpimästi tervetullut!

Ilmoittautuminen 25.11. mennessä sähköpostilla tai puhelimitse: henri.jarvinen@evl.fi, 050 355 9294 / kaisa@kasvutahto.fi, 040-705 1243. Kirjoita ilmoittautumisviestiin nimi, osoite, sähköposti, puhelinnumero, mahdolliset ruokarajoitteet sekä se, maksatko kokonaishinnan vai alennetun hinnan (ja yhdessä vai kahdessa erässä).

 

Ilmoittaudu tästä »