« takaisin

Villinaisen vaiston viisaus

”Sen, joka ei astu maanalaiseen metsään, elämä ei koskaan ala”(Clarissa Pinkola-Estes)
  • Aika: 27.-28.5.2017
  • Paikka: Helsingin Munkkiniemessä (Joogatila, Laajalahdentie 20) 
  • Ohjaajat: Kaisa Kuurne

Jokainen nainen on luonnostaan vapaa, mutta kasvatuksen, perheen ja ympäröivän yhteiskunnan odotusten varjossa naisen vapaa, vaistonvarainen olemus jää järkiperäisen ajattelun ja toisista huolehtimisen varjoon. Clarissa-Pinkola Estesin 25 vuotta sitten kirjoitettu teos ”Women who Run with the Wolves” on käännetty lähestulkoon 40 kielelle. Kirja esittelee villinaisen arkkityypin, joka on kuin naarassusi: vapaa, lojaali, luova, leikkisä ja hurja. Viikonloppukurssilla herättelemme villinaisen vaistoa tunnistamalla ympäröivän kulttuurin ja oman psyyken sisäisiä arkkityyppejä, jotka peittävät tuon viisaan sisäisen oppaan äänen alleen.

Villinainen tietää vaistovaraisesti, mille milloinkin on aika. Sen opastuksessa nainen osaa antautua elämän luonnolliseen syklisyyteen, jossa elämä, kuolema ja elämä vuorottelevat. Kun nainen löytää yhteyden omaan vaistonvaraiseen olemukseensa, hän lakkaa etsimästä toisten hyväksyntää ja järkeilemästä elämän mysteerien edessä. Hän elää luovasti ja sitoutuneesti omassa voimassa omaa olemustaan anteeksi pyytelemättä. Hän luo uutta, elää omaa elämäänsä rakastavassa yhteydessä toisiin, eikä kaihda vaikeitakaan elämänvaiheita tietäen, että kahden päivän välissä on yö ja että elämä etenee luonnollisesti elämä-kuolema-elämä -sykleissä. Villinaisen erityinen voima on laulaa luihin henki ja synnyttää elämää ”kuolemasta”. Moni nainen havahtuu villinaisen kutsuun vasta, kun elämä pakottaa päästämään irti. Villinainen on kuitenkin jokaisen naisen saatavilla joka hetki ja odottaa kohtaamista.        

Viikonloppukurssilla käymme syvällisesti lävitse Kädetön neito -nimisen tarinan ja siihen liittyvät arkkityypit. Tarinan välityksellä sukellamme oman psyyken ja ympäröivän kulttuurin arkkityyppeihin ja tulemme kurssilta ulos villinaisen initiaation läpikäyneinä. Tarinassa neidon isä kohtaa paholaisen ja lupaa rikkauksia vastaan kaiken, mitä hänen talonsa takana on paholaiselle. Epähuomiossa isä lupaa tyttärensä paholaiselle, joka käskee katkaisemaan tältä kädet. Tytär lähtee kädettömänä vaaralliselle matkalle etsimään omaa kohtaloaan, menettää keskenkasvuisen viattomuutensa, kohtaa vaaroja ja auttajia ja herää näkemään todellisuuden sellaisena, kun se valoine ja varjoineen on. Hän etsiytyy maanalaiseen metsään, löytää oman villin olemuksensa ja sielunkumppanin.

Kuten jokainen nainen elämänsä jossain vaiheessa, tarinan päähenkilö elää läpi elämä-kuolema-elämä -syklin, seitsemän vuoden initiaation, jonka haavojen alta nousee mahdollisuus uudenlaiseen luottamukseen, rohkeuteen ja omaksi itseksi kasvamiseen. Kädetön neito opettaa, että naisten tehtävänä on vahingoittuneen vaiston korjaaminen, naiiviuden karkottaminen ja villinaisen viisauden seuraaminen. ”Pintapuolisesti olemme edelleen ystävällisiä, mutta nahkamme alla emme todellakaan enää kesyjä.”

Kurssilla käsitellään psyyken arkkityyppejä syvällisesti tavalla, joka tukee osallistujan itsetuntemusta ja omaa henkilökohtaista kasvua. Kurssi ei kuitenkaan ole terapiaa, eikä toimi terapeuttisen työskentelyn sijasta. Oman psyyken arkkityyppien työstäminen ryhmässä on emotionaalisesti intensiivistä, ja osallistujien on hyvä arvioida omaa tilannettaan tältä kannalta ennen ilmoittautumista. Ilmoittautuminen suositellaan tehtäväksi puhelimitse. Jos ilmoittaudut sähköpostitse, kerro hiukan itsestäsi ja omasta tarinastasi. Ilmoita myös mahdolliset ruokarajoitteet.

Kurssille mahtuu 12 naista ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Kaisa Kuurne on sosiologi (VTT,  sosiaalisen hyvinvoinnin tutkimuksen dosentti), retriittiohjaaja ja sertifioitu joogaopettaja (RYT-200; Kasvutahto Oy). Hän väitteli vuonna 2010 ihmisten elämätarinan murtumista, minän sosiaalisuudesta ja suhteista merkityksellisiin toisiin. Kaisa toimii tällä hetkellä sosiologian lehtorina Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Kaisa vetää joogaan, läsnäoloon, henkiseen kasvuun ja tiedostamattoman työstämiseen keskittyviä retriittejä ja kursseja Kasvutahto Oy:ssa sekä ohjaa yksilöitä ja ryhmiä näiden muutosprosesseissa. Kaisa opettaa joogaa Nina Massan joogastudiolla Kuopiossa sekä ohjaa erilaisia kursseja ja retriittejä pääkaupunkiseudulla sekä Kuopiossa. Vuonna 2016 hän toimi joogalehti Anandan kolumnistina ja opiskelee villinaisen arkkityyppiä Clarissa Pinkola-Estesin ainoana suomalainen oppilaana. Kaisan työskentely yhdistää inhimillistä lämpöä ja intuitiivisuutta analyyttiseen työskentelyyn, jossa kaikki tunteet ovat osa ihmisyyttä ja sellaisena samanarvoisia.

Hinta

Kurssin hinta on 194 €  / 165 €  (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja vähävaraiset) (sisältäen ALV:n 24 %, kahvin, teen ja pientä välipalaa)

Ilmoittautuminen

040-705 1243, kaisa@kasvutahto.fi

 

Ilmoittaudu tästä »