« takaisin

Villinaisen vaiston viisaus

”Sen, joka ei astu maanalaiseen metsään, elämä ei koskaan ala”(Clarissa Pinkola-Estes)
  • Aika: 28.-29.1.2017
  • Paikka: Helsingin Arabianrannassa
  • Ohjaajat: Kaisa Kuurne

Jokainen nainen on luonnostaan vapaa, mutta kasvatuksen, perheen ja ympäröivän yhteiskunnan odotusten varjossa naisen vapaa, vaistonvarainen olemus jää järkiperäisen ajattelun ja toisista huolehtimisen varjoon. Clarissa-Pinkola Estesin 25 vuotta sitten kirjoitettu teos ”Women who Run with the Wolves” on käännetty lähestulkoon 40 kielelle. Kirja esittelee villinaisen arkkityypin, joka on kuin naarassusi: vapaa, lojaali, luova, leikkisä ja hurja. Viikonloppukurssilla herättelemme villinaisen vaistoa tunnistamalla ympäröivän kulttuurin ja oman psyyken sisäisiä arkkityyppejä, jotka peittävät tuon viisaan sisäisen oppaan äänen alleen.

Villinainen tietää vaistovaraisesti, mille milloinkin on aika. Sen opastuksessa nainen osaa antautua elämän luonnolliseen syklisyyteen, jossa elämä, kuolema ja elämä vuorottelevat. Kun nainen löytää yhteyden omaan vaistonvaraiseen olemukseensa, hän lakkaa etsimästä toisten hyväksyntää ja järkeilemästä elämän mysteerien edessä. Hän elää luovasti ja sitoutuneesti omassa voimassa omaa olemustaan anteeksi pyytelemättä. Hän luo uutta, elää omaa elämäänsä rakastavassa yhteydessä toisiin, eikä kaihda vaikeitakaan elämänvaiheita tietäen, että kahden päivän välissä on yö ja että elämä etenee luonnollisesti elämä-kuolema-elämä -sykleissä. Villinaisen erityinen voima on laulaa luihin henki ja synnyttää elämää ”kuolemasta”. Moni nainen havahtuu villinaisen kutsuun vasta, kun elämä pakottaa päästämään irti. Villinainen on kuitenkin jokaisen naisen saatavilla joka hetki ja odottaa kohtaamista.        

Viikonloppukurssilla käymme syvällisesti lävitse Kädetön neito -nimisen tarinan ja siihen liittyvät arkkityypit. Tarinan välityksellä sukellamme oman psyyken ja ympäröivän kulttuurin arkkityyppeihin ja tulemme kurssilta ulos villinaisen initiaation läpikäyneinä. Tarinassa neidon isä kohtaa paholaisen ja lupaa rikkauksia vastaan kaiken, mitä hänen talonsa takana on paholaiselle. Epähuomiossa isä lupaa tyttärensä paholaiselle, joka käskee katkaisemaan tältä kädet. Tytär lähtee kädettömänä vaaralliselle matkalle etsimään omaa kohtaloaan, menettää keskenkasvuisen viattomuutensa, kohtaa vaaroja ja auttajia ja herää näkemään todellisuuden sellaisena, kun se valoine ja varjoineen on. Hän etsiytyy maanalaiseen metsään, löytää oman villin olemuksensa ja sielunkumppanin.

Kuten jokainen nainen elämänsä jossain vaiheessa, tarinan päähenkilö elää läpi elämä-kuolema-elämä -syklin, seitsemän vuoden initiaation, jonka haavojen alta nousee mahdollisuus uudenlaiseen luottamukseen, rohkeuteen ja omaksi itseksi kasvamiseen. Kädetön neito opettaa, että naisten tehtävänä on vahingoittuneen vaiston korjaaminen, naiiviuden karkottaminen ja villinaisen viisauden seuraaminen. ”Pintapuolisesti olemme edelleen ystävällisiä, mutta nahkamme alla emme todellakaan enää kesyjä.”

Kurssilla käsitellään psyyken arkkityyppejä syvällisesti tavalla, joka tukee osallistujan itsetuntemusta ja omaa henkilökohtaista kasvua. Kurssi ei kuitenkaan ole terapiaa, eikä toimi terapeuttisen työskentelyn sijasta. Oman psyyken arkkityyppien työstäminen ryhmässä on emotionaalisesti intensiivistä, ja osallistujien on hyvä arvioida omaa tilannettaan tältä kannalta ennen ilmoittautumista. Ilmoittautuminen suositellaan tehtäväksi puhelimitse. Jos ilmoittaudut sähköpostitse, kerro itsestäsi hieman taustatietoa. Kerro myös mahdollisista ruokarajoitteista.

Aika ja paikka

Helsingin kurssi pidetään la-su 28.-29.1.2017 Arabianrannassa. Molempina päivinä kurssin alkaa klo 10 ja jatkuu klo 18 saakka. Ilmoittatuneille lähetetään tarkemmat tiedot kurssin sijainnista ja muista yksityiskohdista. 

Paikkasi varmistat maksamalla osallistumismaksun kokonaisuudessaa.

Kurssille mahtuu 10 naista ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Kaisa Kuurne, VTT, on ammatiltaan sosiologi, elämäntaidon ohjaaja ja sertifioitu joogaopettaja (RYT-200; Kasvutahto Oy). Hän väitteli vuonna 2010 ihmisten elämätarinan murtumista, minän sosiaalisuudesta ja suhteista merkityksellisiin toisiin. Kaisa toimii sosiologian oppiaineessa tutkijana ja opettajana Helsingin yliopistossa sekä Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Kaisa vetää joogaan, läsnäoloon ja henkiseen kasvuun keskittyviä retriittejä ja kursseja Kasvutahto Oy:ssa sekä ohjaa yksilöitä ja ryhmiä näiden muutosprosesseissa. Vuonna 2016 Kaisa opettaa joogaa Nina Massan joogastudiolla Kuopiossa sekä toimii joogalehti Anandan kolumnistina. Kaisa on Clarissa Pinkola-Estesin ainoa suomalainen oppilas, joka on kirjoittajan johdolla opiskellut kirjan ja psyyken arkkityyppien käyttöä naisten voimaannuttavissa ryhmissä. 

Kurssi on aiemmin pidetty Kuopiossa (22.-23.10.2016)

Hinta

Kurssin hinta on 160 €  / 140 € (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja vähävaraiset) (sisältäen kahvin, teen, hedelmiä ja muuta välipalaa

Ilmoittautuminen

040-705 1243,  kaisa@kasvutahto.fi

 

Ilmoittaudu tästä »